Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.


Σε τρεις φάσεις στη ζωή ενός παδιού υπάρχει αυξημένο άγχος για το σχολείο Αν αυτός ο άγχος είναι σε λογικά πλαίσια και το παιδί μπορεί να το αντιμετωπίζει θα περάσει σαν μια ακόμα φάση της Ζωής. Τι γίνετε όμως αν δεν μπορεί να το περάσει.

Στην ηλικία του 5 με 7 παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια άγχος. Τότε συνήθως έχει σχέση με το άγχος του αποχωρισμό από τη μητέρα. Πολλά παιδιά τότε πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο και δυσκολεύονται να αφήσουν τη σιγουριά του σπιτιού τους.

Στην ηλικία του 11 με 12 είναι μια δεύτερη φάση με αυξημένο άγχος. Τότε το παιδί αφήνει πίσω του το Δημοτικό σχολείο και ετοιμάζετε να ξεκινήσει το Γυμνάσιο. Συνήθως το άγχος που αισθάνονται τα παιδιά τότε έχει σχέση με το άγχος για γίνει κοινωνικά αποδεχτός.

Στην ηλικία του 14 με 16 είναι η Τρίτη φάση που δυσκολεύονται τα παιδιά στο σχολικό σύνολο. Τότε είναι που οι ορμόνες παίζουν κυνηγητό μέσα στο σώμα του παιδιού και είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος. Τώρα είναι η φάση που μπορούν να εμφανιστούν περισσότερα διαταραχές.

Πια είναι τα συμπτώματα του φόβου για το σχολείο
Από όπια διαταραχή το παιδί μπορεί να υποφέρει, μερικά συμπτώματα μπορούν να είναι τα ακόλουθα:

1. μπορεί να κλαίει συνεχώς
2. διάρροια
3. συχνή πονοκεφάλους
4. Συχνός κοιλόπονος
5. Δυσκολίες με τον ύπνο

Όταν το παιδί έχει πείθει τη μητέρα του ότι είναι πάρα πολύ άρρωστος για να πηγαίνει στο σχολείο και η απειλή του σχολείο έχει φύγει τότε και τα συμπτώματα εξαφανίζουν δια μαγείας. Μόλις όμως υπάρχει η πιθανότητα ότι χρειάζεται να πηγαίνει σχολείο εμφανίζουν και πάλι τα ίδια συμπτώματα Οι γονείς δεν πρέπει να νομίζουν ότι το παιδί λέει ψέμματα η δύναμη του μυαλού και ο φόβος για το σχολείο είναι τόσο δυνατό ώστε το παιδί εκείνη τι στιγμή όντως πονάει.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί το παιδί φοβάται το σχολείο. Μήπως υπάρχει ένας τραμπούκος στο σχολειό που τρομοκρατεί το παιδί μας και άλλα παιδιά, μήπως δεν καταλαβαίνει τα μαθήματά; Σε συνεργασία με ένα ειδικό μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου